Een kluis verankeren; zo doet u dat!

24 juni 2020

Eenmaal een kluis gekocht, maar weet u niet hoe deze verankerd moet worden? In dit blog artikel leggen we het uit; waarom een kluis verankeren? Hoe kunt u zelf uw kluis verankeren? En waarmee gaat u de kluis verankeren? Lees snel verder voor onze tips & tricks.

een kluis verankeren

Waarom een kluis verankeren?

Een kluis is natuurlijk alleen effectief als deze veilig is vastgemaakt aan een bepaalde locatie. Wanneer dit niet wordt gedaan is het immers nog steeds mogelijk om de kluis en daarmee de waardevolle inhoud mee te nemen. Om die reden verankeren we de kluis op de juiste manier, zodat deze doet waar die voor dient. Een verankerde kluis plaats je niet zomaar. Hoe kunt u de kluis nu het beste verankeren?

Vrijstaande inbraakwerende kluizen die lichter zijn dan 1000 kg moeten verankerd worden. Verankering is zeer belangrijk, maar wordt vaak vergeten. Bovendien stellen verzekeraars vaak de eis dat kluizen onder de 1000 KG goed verankerd zijn. De algemene eis is dat de verankering een weerstand moet bieden van minimaal 5000 kg (50kN).

hoe een kluis verankeren

Hoe wordt een kluis verankerd?

De meest effectieve manier om de kluis te verankeren is door deze aan een betonnen vloer of muur te bevestigen. Beton is namelijk het meest geschikte materiaal als u wilt voorkomen dat mensen er met uw kluis vandoor gaan. 

Don’t: Bevestig uw kluis het liefst niet aan een gipsmuur of ondergrond, omdat dit materiaal gemakkelijker los te krijgen is van de vloer of muur. Helaas houden we vandaag de dag rekening met vandalen en/of dieven die ver willen gaan voor de inhoud van uw kluis. 

Vervolgens kunt u afhankelijk van het type kluis en het type vloer/muur de kluis gaan verankeren. Is het niet mogelijk om beton als ondergrond te gebruiken omdat u bijvoorbeeld een houten vloer heeft? Dan adviseren we u om een stalen plaat onder de houten vloer te bevestigen, waaraan vervolgens de kluis kan worden verankerd.

Verankering van de kluis kan op een drietal manieren gebeuren: 
• Houtdraadbout en plug 
• Mechanische verankering 
• Chemische verankering

Houtdraadbout en plug 

Bij de meeste kluizen welke een waardeberging van maximaal € 5.000,- hebben, worden 2 houtdraadbouten en bijbehorende pluggen geleverd. Bij een goed uitgevoerde montage heeft deze combinatie een uittrekkracht tussen de 80 en 100 kg. Wanneer deze methode van verankering echter niet deugdelijk wordt uitgevoerd, kan een inbreker de kluis vaak eenvoudig loshalen. De houtdraadbout moet namelijk eerst door de dubbele wand heen. Het resterende stuk is dan vaak niet lang genoeg om door de plug heen te komen. Hierdoor kan de plug niet aangetrokken worden.

plug voor kluis verankeren

Mechanisch anker 

Een veel gebruikte manier van verankeren is verankering door middel van een mechanisch anker. Een mechanisch anker is ook bekend onder de naam keilbout. Deze manier zorgt voor een hogere uittrekkracht dan een plug en is relatief snel te monteren. De uittrekkracht hangt ook af van de dikte van de anker: 

  • 10 mm anker: 400 kg uittrekkracht in beton
  • 12 mm anker: 710 kg uittrekkracht in beton
  • 16 mm anker: 1390 kg uittrekkracht in beton

Bij bovenstaand overzicht is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 1,4. Dit houdt in dat de eigenlijke treksterkte ongeveer 1,4 keer hoger is. Bovenstaande uittrekkrachten zijn uiteraard alleen van toepassing indien de verankering op een deugdelijke manier met deugdelijk materiaal is verricht.

mechanisch anker kluis verankeren

Chemisch anker 

Chemische verankering is de beste manier van verankering. Het chemisch verankeren dient wel zeer zorgvuldig te gebeuren. Het is belangrijk dat het boorgat tevoren goed wordt schoongemaakt. Bovendien dient de verankering voldoende uitgehard te zijn voordat deze belast wordt. De trekkrachten die bij deze verankeringsmethode bereikt kunnen worden zijn:

  • 8 mm anker: 740 kg uittrekkracht in beton
  • 10 mm anker: 990 kg uittrekkracht in beton 
  • 12 mm anker: 1410 kg uittrekkracht in beton 
  • 16 mm anker: 2060 kg uittrekkracht in beton

Hierbij is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 3 het geen betekent dat de eigenlijke uittrekkracht ongeveer 3x hoger is.

chemisch anker kluis verankeren

Gecertificeerd verankeren

Onze monteurs zijn in het bezit van een verankeringscertificaat. Dit betekent dat zij de opleiding succesvol hebben afgerond en kunnen het verankeren als echte specialist uitvoeren volgens alle eisen van de verzekeraar. Dit certificaat kan richting de verzekeraar worden gebruikt als bewijs van goede en veilige verankering. Het certificaat hebben de monteurs behaald bij de Vereniging Geld- en Waardeberging, de cursus ‘Erkend Verankeraar Kluizen’. Volgens steeds meer verzekeraars moet een kluis aan de eis gecertificeerd verankeren voldoen, anders is de kluis niet verzekerd bij brand of inbraak.

Stappenplan kluis chemisch verankeren

We geven u advies over de beste manier om een kluis te verankeren. Een kluis kan het beste verankerd worden middels chemische verankering. Hieronder vind u het stappenplan:

Stap 1: Het boren van de gaten

Als eerste dient u gaten te boren om de kluis te kunnen bevestigen. Deze gaten dient u in de muur en/of vloer te boren, waaraan u de kluis verankerd. Let hierbij op dat u alles goed stofvrij maakt met de stofzuiger na het boren.

Stap 2: Gaten opvullen

Door de gaten op te vullen met chemische ‘twee componenten emulsie’, verhardt u de binnenkant van de gaten.

Stap 3: De pennen bevestigen

Voordat de binnenkant van de gaten is verhard met de emulsie, dient u de pennen hierin te bevestigen.

Stap 4: Laten verharden van de verankering

Let it be. Nu is het wachten totdat de gaten met de pennen zijn verhard. Zodra dit is verhard is er geen mogelijkheid meer om de constructie los te krijgen.

Mocht er om welke reden dan ook niet gebord kunnen worden wegens bijvoorbeeld leidingen, dan is het ook een optie om de kluis vast te laten kitten met montage kit. 

Wilt u advies of hulp bij het verankeren?

Wilt u meer weten over het verankeren van kluizen of wilt u graag hulp bij het verankeren? Neem eenvoudig contact met ons op.

hoe een kluis verankeren

8 reacties op “Een kluis verankeren; zo doet u dat!

  1. Verhoef zegt:

    Goedendag, Ik heb een kluis van rond de 600 kg die verankerd moet worden. De vloer is van beton, maar hoe kan ik de kluis vast laten kitten in het beton, zodat de verzekering akkoord is het verzekeren van de waarde in de kluis. Heeft u daar een oplossing voor?

    Groeten, Bert

    • Mariska zegt:

      Beste Bert,

      Verlijmen is een optie als er verder geen andere mogelijkheid is. Dit dient u bij uw verzekeraar na te vragen.

      Met vriendelijke groet,

      Kluizen.nl

  2. Janneke zegt:

    In ons huis heeft de vorige bewoner de kluis met cement aan een muur geplakt. Dikte ongeveer 1 ½ – 2 cm.
    Hoe krijgen we dit lis? We willen m op een andere plek met keilbouten verankeren.

    • Mariska zegt:

      Goedemorgen Janneke,

      U kunt het beste de kluis los krikken en dan later de muur herstellen. Tevens kunt u de kluis opnieuw verankeren op de plaats waar u wilt.

      Met vriendelijke groet,

      Mariska van Kluizen.nl

  3. Sunray zegt:

    Beste Mariska,

    Doen jullie ook de kluis chemisch verankeren? En wat zijn de kosten?
    Het gaat om de Kluis Salvus Palermo 3

    Met vriendelijke groet,
    Sunray

    • Mariska zegt:

      Beste Sunray,

      Als deze kluis al op de juiste locatie staat en er geen leidingen in de vloer zitten zijn de kosten voor het chemisch verankeren € 125,00 incl btw.

      Met vriendelijke groet,

      Mariska

  4. F Seghers zegt:

    in jullie beschrijving staat, De algemene eis is dat de verankering een weerstand moet bieden van minimaal 5000 kg (50kN). Vervolgens hebben jullie het over bijv deze bevestiging, 16 mm anker: 1390 kg uittrekkracht in beton. Hoe halen jullie dan de 5000, zijn dit dan meerdere bevestigingen bij elkaar opgeteld?
    met vriendelijke groet ,
    Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

riverty-logo
riverty-logo
contant-logo