Waarom een brandblusser?

27 oktober 2016

brandblussers

Bijna overal waar je komt zie je brandblussers en slanghaspels hangen. Brandblussers en slanghaspels zijn ervoor bedoeld om een beginnende brand te kunnen blussen. Hiermee wordt voorkomen dat een kleine brand een grote wordt. Als je goed naar een brandblusser kijkt dan zie je dat daar van alles op staat, want niet alle brandblussers kun je zomaar overal voor gebruiken. Op de gebruiksaanwijzing of op het etiket van de brandblusser staat voor welke brandklasse (soort brand) de brandblusser geschikt is.


Soorten branden

In de gebruiksaanwijzing of op het etiket van de brandblusser staan verschillende pictogrammen. Deze pictogrammen geven aan voor welke brand deze betreffende brandblusser geschikt is. We kennen de volgende soorten branden, ook wel brandklassen genoemd:

  • A – Vaste stoffen branden
  • B – Vloeistofbranden
  • C – Gasbranden
  • D –  Metaalbranden
  • F – Vetbranden

brandklassen


Soorten brandblussers

Voor verschillende branden zijn verschillende brandblussers nodig. In huizen en kantoren worden over het algemeen blusmiddelen geplaatst die brandklasse A en B kunnen bestrijden. Branden in deze categorieën komen op deze locaties namelijk het meeste voor. Een schuimblusser leent zich vervolgens perfect om deze brand te bestrijden. De combinatie van schuim en water zorgt voor weinig tot geen nevenschade. Daarnaast kan het zonder zorgen gebruikt worden op elektrische apparatuur.

Indien de blusser op een locatie geplaatst wordt waar ook gewerkt wordt met gas (brandklasse C), is het aan te raden een blusser te nemen die in staat is gasbranden te bestrijden. Hiervoor is de Ecofex poederblusser uitermate geschikt. Het nadeel van een poederblusser, in vergelijking met een schuimblusser, is dat er veel nevenschade zal optreden na en tijdens het gebruik.

Naast deze veelgebruikte soorten blussers zijn er nog speciale brandblussers voor metaal- en vetbranden. Deze bevatten speciale vulling die dit soort branden moeiteloos kunnen blussen.

 

soorten brandblussers


Brandblussers van Kluizen.nl

Kluizen.nl is opgericht door MB Safety®, een toonaangevende specialist in veiligheidsproducten. Wij leveren brandblussers die bij verschillende soorten branden ingezet kunnen worden. Zo vindt u op onze webshop schuimblussers, poederblussers en de handzame sprayblusser.

Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen of langskomen (zonder afspraak) in onze security showroom te Barendrecht voor gratis advies op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo