Brandklassen

Op het etiket van iedere brandblusser staat een zogenoemde rating/brandklassen. Internationaal zijn afspraken gemaakt over vijf hoofdklassen. Deze zijn in pictogrammen terug te vinden op het etiket van de brandblusser. De brandklasse geeft aan welke soort branden er met dat type blusser bestreden kunnen worden. De vijf verschillende soorten brandklassen zijn (met bijbehorende geschikte blusser):

AVaste stoffen brandenSchuimblusser/Poederblusser
VloeistofbrandenSchuimblusser/Poederblusser/Koolzuursneeuwblusser
GasbrandenPoederblusser
MetaalbrandenPoederblusser met speciaal poeder
VetbrandenSchuimblusser met speciaal schuim

 

Brandklassen iconen


De 2-liter Ecofex schuimblusser mag gebruikt worden voor branden met klasse A, B en F. De 6- en 9-liter versies van de Ecofex schuimblussers kunnen enkel gebruikt worden bij branden van klasse A en B. Voor gasbranden (C) zal een Ecofex poederblusser (2-, 6-, 9- of 12-liter) gebruikt moeten worden. Voor vloeistofbranden (B) kan ook een Ecofex koolzuursneeuwblusser gebruikt worden.

Wat is in mijn situatie een geschikt blusmiddel?

In huizen en kantoren worden over het algemeen blusmiddelen geplaatst die brandklasse A en B kunnen bestrijden. Branden in deze categorieën komen op deze locaties namelijk het meeste voor. Een schuimblusser leent zich vervolgens perfect om deze brand te bestrijden. De combinatie van schuim en water zorgt voor weinig tot geen nevenschade. Daarnaast kan het zonder zorgen gebruikt worden op elektrische apparatuur.

Indien de blusser op een locatie geplaatst wordt waar ook gewerkt wordt met gas, is het aan te raden een blusser te nemen die in staat is gasbranden te bestrijden. Hiervoor is de Ecofex Poederblusser uitermate geschikt. Het nadeel van een poederblusser, in vergelijking met een schuimblusser, is dat er veel nevenschade zal optreden na en tijdens het gebruik.

Voor branden in serverruimten of ruimten waar computers staan, kan een Ecofex koolzuursneeuwblusser gebruikt worden. De blusstof is niet elektrisch geleidend en veroorzaakt geen schade aan omliggende objecten.

Om vetbranden te bestrijden is een blusser met een F-brandklasse nodig. Enkel de Ecofex S2-EF is hiervoor geschikt.