Kluis normeringen

Kluizen zijn er in verschillende soorten en maten, ontworpen om waardevolle spullen en documenten te beschermen tegen verschillende risico’s. Bij het kiezen van een kluis is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de inbraakwerendheid en brandwerendheid.

Normering inbraakwering kluis

Inbraakwerendheid van een kluis verwijst naar de mate waarin een kluis bestand is tegen inbraakpogingen. Kluizen met een hogere inbraakwerendheid zijn doorgaans uitgerust met stevige materialen zoals staal en hebben geavanceerde vergrendelingsmechanismen. Ze kunnen ook beoordeeld worden volgens internationale normen, zoals de Europese norm EN 1143-1, waarbij een kluis wordt ingedeeld in verschillende weerstandsklassen.

Normering brandwering kluis

De brandwerendheid van een kluis heeft betrekking op de capaciteit van een kluis om de inhoud te beschermen tegen schade door brand. Brandwerende kluizen zijn ontworpen om hitte en vlammen te weerstaan en de temperatuur binnenin de kluis onder een bepaald niveau te houden. De mate van brandwerendheid wordt aangeduid met een classificatie, bijvoorbeeld een bepaald aantal minuten (bv. 60 minuten) dat de kluis de inhoud kan beschermen tegen brand.