Een kluis kopen? Let dan op deze 9 zaken

15 juni 2018

De aanleiding om een kluis te kopen komt vaak door een vervelende gebeurtenis zoals een inbraak of brand. Laat je altijd goed informeren door een kluizen specialist voordat je een kluis aanschaft, zodat je weet wat voor soort type kluis je precies in huis neemt. Soms is het ook fijn om de kluis eerst te zien voordat uw hem in huis haalt. In dit artikel leest u waar u allemaal op moet letten bij het kopen van een kluis.

kluis kopen

Het veilig opbergen van eigendommen

Wat u in de kluis wilt opbergen is het begin wat u zich moet afvragen voor het bepalen van de juiste kluis. Een kluis kan bescherming bieden tegen sieraden, contant geld, belangrijke documenten, laptops of externe harde schijf. Deze eigendommen hebben een bepaalde waarde en die waarde wordt gekoppeld aan een waardeberging bij kluizen. 

Hiermee wordt bedoeld welke (geld)waarde de verzekeringsmaatschappijen als dekking accepteren en deze (geld)waarde is dan ook gekoppeld aan de mate van inbraakwerendheid (klasse) van de kluis. Hoe hoger het aangegeven (geld)bedrag hoe beter de inbraakwerendheid.

Naast de inbraakwerendheid is er ook de brandwerendheid. Een brandwerende kluis zorgt ervoor dat de temperatuur binnen in de kluis lager blijft dan de omgevingstemperatuur gedurende 60, 90 of 120 minuten.

Waarvoor moet de kluis bescherming bieden?

Een kluis kan inbraakwerend of brandwerend zijn of beiden. Een brandwerende kluis zorgt in eerste instantie ervoor dat de temperatuur lager blijft dan de omgevingstemperatuur. Inbraakwerende kluizen bieden weinig tot geen bescherming tegen brand. Hierdoor kan de inhoud bij een brand dus beschadigd raken. Denk dus van te voren goed na welke bescherming voor u voldoende is.

Welk kluisslot is beter?

Heeft u liever een sleutelslot of een codeslot? Een sleutelslot en codeslot (mits gecertificeerd) biedt dezelfde veiligheid. Een sleutelslot is dus zeker niet minder veilig! Het verschil tussen de kluissloten is dat een sleutel beheert moet worden en dus een veilige plek nodig heeft. Als een inbreker een kluissleutel vindt, zal die op zoek gaan en indien ze de kluis vinden kan de kluis geopend worden en kan de inhoud worden meegenomen. 

Een elektronisch cijferslot geeft de mogelijkheid om meerdere personen een toegangscode te geven tot de kluis. Het voordeel is dat u geen sleutel hoeft op te bergen maar wel een code moet onthouden. Is de batterij leeg van de kluis? Dan kan deze aan de buitenkant bij het slot worden vervangen of er zit een noodsleutel bij de kluis en hiermee kunt u altijd nog de kluis openen om vervolgens aan de binnenzijde de batterij te vervangen. 

Wij raden aan jaarlijks de batterijen te vervangen met een elektronisch cijferslot. Hierdoor kunt u voorkomen dat u met een lege batterij zit.

Wat wilt u veilig opbergen in de kluis?

Als het goed is, schaft u een kluis maar 1 keer aan. Denk hierbij dus aan de inhoud van de kluis, want wat wilt u precies opbergen in de kluis? En wat komt er misschien in de toekomst bij? Houd dus rekening met de toekomst voor eventuele extra ruimte, zodat u niet nog een kluis moet aanschaffen voor die spullen.

Waar kan de kluis geplaatst worden?

Mensen willen de kluis graag op een niet zichtbare plek plaatsen, maar er wel gemakkelijk bij kunnen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat een kluis ergens staat waar je haast niet bij kan, want zo kan het alsnog gebeuren dat er waardevolle spullen niet veilig worden opgeborgen omdat het te veel moeite kost om het op te bergen.

Wat is het budget?

Het is handig om van te voren te bedenken hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven aan een kluis. Denk hierbij aan de waarde van de eigendommen die er in opgeborgen worden. Goedkope en niet gecertificeerde kluizen bieden minder bescherming dan gecertificeerde en duurdere kluizen. Bij kluizen is het vaak hoe zwaarder de kluis is, hoe beter. Op onze webshop en in onze showroom hebben wij een groot en variërend aanbod.

kluis kopen Barendrecht

Een gecertificeerde kluis kopen?

Een goede kluis is gecertificeerd tegen inbraak. Gecertificeerd voor inbraak wil zeggen dat de kluis is getest in een testinstituut in Europa tegen aanvallen of hoge temperatuur.

Wanneer een inbraak werende kast volgens de Europese normen is geproduceerd, dan is dit terug te zien op het EN label aan de binnenkant van de deur. Het label geeft o.a. informatie over de weerstandsklasse, de toegepaste EN normering, het testinstituut, productiejaar en het gewicht van de kluis. Voor meer informatie over inbraakwering zie onze inbraakwering pagina.

Naast een test en certificering voor inbraakwerendheid kunnen kluizen ook een aparte test voor brandwerendheid hebben gehad. 

Brandwerende bescherming bij kluizen valt primair uiteen in twee delen, zo is er bescherming voor papier én bescherming voor data zoals (magnetische en digitale) informatiedragers en media. Papier raakt beschadigt bij een temperatuur vanaf ongeveer 170 ºC terwijl media en informatiedragers al bij een temperatuur hoger dan 50 ºC kunnen beschadigen. Kasten met een brandwerendheid voor papier worden vaak documentensafes genoemd, in het geval van brandwerendheid voor informatiedragers en media spreken we over datasafes.

Voor meer informatie over brandwering zie onze brandwering pagina. 

ECB-S Gecertificeerd

Moet en kan een kluis (stevig) verankerd worden?

Een kluis dient altijd verankerd te worden, mits deze 1000 kg of zwaarder is. Vaak heeft een kluis vloer en/of wand verankering. Mocht de kluis dit allebei hebben en u heeft een plek waar dit ook in de muur en vloer gedaan kan worden, dan wordt dat ook zeker aangeraden. Maar als u alleen in de muur verankerd of juist alleen in de vloer is dit zeker ook al voldoende. Bij het verankeren van de kluis staat op de plug aangegeven welke diameter boor u nodig heeft. 

LET OP! Verankeren kan alleen in een draagmuur of stevige vloer. Vergeet niet bij een vloer een leiding zoeker te gebruiken. Zo voorkomt u dat u iets raakt tijden het boren.

Tip: Vergeet niet eventuele plinten weg te halen bij verankering in de muur. Als u dit niet doet is er namelijk een mogelijkheid dat er gemakkelijk een koevoet achter de kluis gezet kan worden en deze dus losgewrikt kan worden. Mocht u niet kunnen boren in de vloer en/of muur kunt u ook altijd de kluis vast lijmen.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door een specialist de kluis te laten verankeren. Zie hiervoor onze plaatsen en verankeren optie.

Verankering kluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo