Aan welke eisen moet een wapenkluis voldoen?

3 april 2024

Heeft u één of meerdere wapens in uw bezit dan is het verplicht om een wapenkluis te kopen. De wapens dienen veilig opgeborgen te worden in een wapenkluis. Hierdoor weet u zeker dat onbevoegden niet bij uw wapen kunnen komen zodat u vervelende situaties kunt voorkomen! Voordat u een wapenkluis aanschaft is het handig om te weten aan welke eisen en wetten de kluis aan moet voldoen.

Waarom een wapenkluis kopen?

Zoals hierboven al werd benoemd bent u verplicht een wapenkluis te kopen wanneer u wapens in bezit heeft. Dit geldt zowel voor pistolen als voor lange geweren. De gevolgen zijn te groot wanneer uw wapen niet veilig is opgeborgen en bij derden terechtkomt. Het wapen staat immers wel op uw naam en u bent verantwoordelijk voor het wapen en wat daarmee gebeurd. Heeft u alleen een pistool of handwapen? Ook daar moet u een pistoolkluis voor aanschaffen.

Wapens en munitie opbergen

Wapens en munitie moeten altijd gescheiden én afgesloten van elkaar worden opgeborgen. Dit wordt in de praktijk gerealiseerd door een afsluitbaar binnenvak in de wapenkluis waarin munitie (patronen) kan worden opgeborgen. Hier kunnen ook 2 aparte kluizen voor gebruikt worden.

Eisen wapenkluis

Een wapenkluis moet altijd aan de eisen van de wapenwet voldoen dit houdt in dat een wapenkluis een afsluitbaar binnenvak moet hebben waar de munitie apart in opgeborgen kan worden. Het binnenvak moet voorzien zijn van een apart (cilinder)slot. Het wapen mag alleen ongeladen in de kluis opgeborgen worden, vandaar dat de munitie apart moet van de wapens. Ook moet een wapenkluis voorzien zijn van een dubbelbaard sleutelslot met normering EN 1300 of een elektronisch codeslot met een 6-cijferige code met normering EN 1300. Daarnaast dient de wapenkluis ook verankerd worden aan de vloer en/of wand. Als de wapenkluis op de juiste manier is verankerd, wordt deze ook goedgekeurd bij de verzekeringsmaatschappij. Het is (nog) geen vereiste dat uw kluis gecertificeerd moet zijn. Wij raden dit echter wel al aan, want als de wapenwet ooit weer gaat veranderen verwachten wij dat deze ook S1 gecertificeerd moet zijn. De politie voert jaarlijks een controle uit om de wapenkluizen thuis te controleren. Zorg dus dat altijd alles goed op orde is en u op de hoogte bent van alle wet- en regelgeving!

Hoe kiest u de juiste wapenkluis?

Welke wapenkluis het beste bij u past, hangt af van het aantal wapens dat u in bezit heeft. Dit kan variëren van 3 tot wel 10 lange geweren die u kunt opbergen in een wapenkluis. Een wapenkluis is in verhouding tot andere kluizen best licht in gewicht. Een wapenkluis voor 5 lange geweren is bijvoorbeeld maar 64 kg, dit is normaal voor een wapenkluis. Wilt u nog meer opbergen in uw wapenkluis zoals accessoires en belangrijke documenten? Dit kan perfect in het binnenvak! Benieuwd naar de wapenkluizen? Bekijk dan onze categorie wapenkluizen.

Wapenkluis en pistoolkluis verankeren tips

Eén van de eisen is dat de wapenkluis verankerd wordt zoals al eerder vermeld. Hiervoor hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Verankeren kan alleen in een draagmuur of stevige vloer.
  • Maak gebruik van een leidingzoeker. Zo voorkomt u dat u iets raakt tijdens het boren.
  • Haal plinten weg bij de muur. Als u dit niet doet is er namelijk een mogelijkheid dat er gemakkelijk een koevoet achter de kluis gezet kan worden en deze dus losgewrikt kan worden.

Bekijk onze instructie video kluis verankeren om te bekijken hoe u dit kunt doen.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kluis te laten plaatsen en verankeren door ons. Hiervoor kunt u eenvoudig de bezorgoptie levering & installatie kiezen bij het desbetreffende product. Onze VCA gecertificeerde monteur komt dan de wapenkluis vakkundig bij u plaatsen en verankeren. Wij leveren al onze producten discreet. Dit betekent dat wij geen reclame hebben op onze bedrijfsbussen, bedrijfskleding en verpakkingsmateriaal.

Advies

Als u een wapenkluis of pistoolkluis wilt kopen dan heeft u in principe twee mogelijkheden:

  1. Een wapenkluis en pistoolkluis die voldoet aan de eisen van de wapenwet
  2. Een wapenkluis en pistoolkluis die voldoet aan de eisen van de wapenwet en Europees gecertificeerd is

Wij raden altijd aan een deugdelijke gecertificeerde kluis te kopen met goede inbraakwerende eigenschappen. Hiermee bent u verzekerd van een goede wapenkluis die uitstekende bescherming biedt tegen ontvreemding en diefstal.

Wapenkluis of pistoolkluis kopen?

Wilt u een wapenkluis of pistoolkluis kopen of heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de wet- en regelgeving? Neem dan gerust contact met ons op via whatsapp of kom langs in onze winkel in Barendrecht voor vrijblijvend advies op maat. Onze specialisten staan graag voor u klaar. 

 

Winkel Kluizen.nl

 

 

2 reacties op “Aan welke eisen moet een wapenkluis voldoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

riverty-logo
riverty-logo
contant-logo