Aan welke eigenschappen moet een inbraakwerende kluis voldoen?

6 maart 2023

Een kluis kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er wordt vaak gedacht dat kluizen voornamelijk gebruikt worden voor het opbergen van sieraden of geld. Echter zijn kluizen ook heel belangrijk voor het opbergen van bijvoorbeeld belangrijke documenten, zoals diploma’s en certificaten. Deze spullen kunt u door het gebruik van een kluis beschermen tegen brand en/of diefstal. De kluizen die voornamelijk bedoeld zijn tegen diefstal noemen we ook wel inbraakwerende kluizen. Wanneer is een kluis inbraakwerend en welke eigenschappen heeft een kluis hiervoor nodig? U leest het in deze blog.

Blog - Eigenschappen inbraakwerende kluis

Een kluis omvat bepaalde eigenschappen waardoor een inbraakwerende kluis inbraakwerend genoemd kan worden. Een inbraakwerende kluis heeft als belangrijkste doel het winnen van tijd.

Eigenschappen inbraakwerende kluis

Een kluis kan niet zomaar inbraakwerend worden genoemd. De constructie van de kluis in combinatie met het slot bepalen de mate van inbraakwerendheid. Daarnaast worden de kluizen getest volgens de Europese CEN-normen en de mate van certificering van een kluis. De testen worden uitgevoerd door experts die beschikken over voldoende gereedschap en de nodige kennis. De resultaten uit de test worden omgezet in een bepaalde score. Bij het bepalen van deze score wordt er rekening gehouden met het gereedschap dat de expert heeft gebruikt en de tijd die hij erover heeft gedaan. Op basis van deze resultaten krijgt de kluis één van de onderstaande weerstandsklassen toegewezen.

Er zijn 3 normen die gehanteerd worden bij het bepalen van de hoogte van de inbraakwerendheid:

  1. Euronorm 14450 -> Voor licht inbraakwerende kluizen
    Deze norm wordt onderverdeeld in twee verschillende klassen, namelijk Securitylevel 1 (S1) en Securitylevel 2 (S2).
  2. Euronorm 1143-1 -> Voor inbraakwerende kluizen
    Deze norm wordt onderverdeeld in de Euroklasse 0 tot en met Euroklasse 7.
  3. Euronorm 1143-2 -> Voor inbraakwerende afstortkluizen
    Deze norm wordt net als de Euronorm 1143-1 onderverdeeld in de Euroklasse 0 tot en met Euroklasse 7.

Deze normen worden bewaakt door de internationale organisatie CEN (European Committee for Standardization).

Gecertificeerde kluis

Zodra een kluis beschikt over één van bovenstaande normen, dan kunnen we de kluis gecertificeerd noemen. In combinatie met de bovenstaande norm moet er ook een bepaald type kluisslot gemonteerd zijn op de kluis.

Securitylevel 1 en securitylevel 2 en Euroklasse 0, Euroklasse 1 en Euroklasse 2 moeten beschikken over een slot met de norm EN 1300 klasse A.

Euroklasse 3, Euroklasse 4 en Euroklasse 5 moeten beschikken over twee sloten met normering EN 1300 klasse B. De Euroklasse 6 en hoger moeten ook over twee sloten beschikken met een normering EN 1300 klasse C.

Certificaat in gecertificeerde kluis

Zodra een inbraakwerende kluis volgens de Europese normen is gemaakt, dan kunt u dit terug vinden aan de binnenkant van de deur middels een EN label. Op dit label vindt u informatie over de kluis, zoals de klasse, EN normering, jaar waarin het product is gemaakt, het gewicht van de kluis, instituut waar de kluis is getest en het certificaatnummer.

Brand- en inbraakwerende kluizen

Naast inbraakwerende kluizen zijn er ook kluizen die zowel inbraakwerend als brandwerend zijn. Dit is een zeer goede combinatie, omdat u met deze kluizen zoveel mogelijk beschermd bent tegen zowel brand als diefstal.

Ook brandwerende kluizen moeten net als inbraakwerende kluizen getest zijn en een certificering hebben om te kunnen stellen dat ze brandwerend zijn. Op onze informatiepagina Brandwering leest u meer over de verschillende typen brandwerende kluizen, de normeringen en de certificeringen.

Inbraakwerende kluis kopen?

Bent u op zoek naar een kluis waarin u uw waardevolle spullen kan beschermen tegen diefstal? Wij beschikken over een groot assortiment aan inbraakwerende kluizen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Op onze informatiepagina Inbraakwering kunt u nogmaals uitgebreide informatie vinden over de normeringen en certificeringen van inbraakwerende kluizen. Bekijk hier ons assortiment inbraakwerende kluizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo