Bescherm uw woning met een brandblusser

8 juni 2021

Een brandblusser binnen een bedrijf is verplicht, daarentegen is een brandblusser in huis niet verplicht. De kans op brandgevaar in huis is niet minder dan binnen een bedrijf. Brand voorkomen is natuurlijk het beste, maar wanneer er toch brand uitbreekt is een brandblusser handig om te hebben! Overigens is niet elke brandblusser geschikt voor thuisgebruik. Lees in dit blogbericht meer over de verschillende brandblussers.

Brandblusser blogbericht

De zon gaat weer schijnen, dat betekent barbecueën! Door de hoge temperaturen of wanneer u de barbecue aanmaakt met vloeibare aanmaakmiddelen bestaat er een kans dat er brand ontstaat. Een brandveilige barbecue willen we natuurlijk allemaal. Gebruik daarom nooit water bij olie en/of vetbranden. De brandblusser die geschikt is voor vetbranden is de spraybrandblusser.

Brandklassen

Doordat er veel soorten brandblussers zijn met verschillende bluscapaciteiten zijn de brandblussers in verschillende brandklassen ingedeeld:

  • Brandklasse A: branden van vaste stoffen zoals hout, papier of stof;
  • Brandklasse B: branden van vloeibare stoffen zoals olie, vet of benzine;
  • Brandklasse C: branden van gassen zoals aardgas, methaan of propaan;
  • Brandklasse D: branden van metaal;
  • Brandklasse F: branden van frituurolie of vetbranden.

Spraybrandblusser

Sprayblusser met houder kopenEen losse, draagbare brandblusser is ideaal voor thuis, auto, caravan en boot. Zo is de spraybrandblusser geschikt voor het blussen van vaste en vloeibare stoffen en vetbranden. De spraybrandblusser kunt u gemakkelijk opbergen in het keukenkastje, kofferbak of caravan of bootkastje of ophangen in een speciale houder. Ook is de blusser eenvoudig te bedienen en heeft het een spuitbereik van 4 meter. Het temperatuurbereik is -10 ℃ tot 50 ℃. Dit type model is geschikt voor brandklassen A, B en F. De Spraybrandblusser is heel makkelijk in gebruik, want de sprayblusser is voorzien van twee knoppen. U dient namelijk eerst de rode drukknop van de brandblusser in te drukken. Hierdoor breekt het vergrendelingsmechanisme. Als volgt kunt u de groene knop indrukken en beginnen met blussen. Zonder de vergrendeling te breken is het niet mogelijk om de brandblusser te gebruiken. Deze extra veiligheidsstap maakt het opbergen van de spraybrandblusser in huis veiliger. 

Poederblussers

Poederblussers zijn er in verschillende maten, van klein tot groot. Deze blussers zijn geschikt brandklassen A, B en C. Dit betekent dat poederblussers vaste stoffen, vloeibare stoffen en gasbranden kunnen blussen. Ook de poederblussers hebben een spuitbereik van 4 meter en het temperatuurbereik is -30 ℃ tot 60 ℃. De drukbestendige onderdelen zijn van duurzaam materiaal en het heeft een hoogwaardige blusstof met een lange levensduur. De poederblussers 1 kg en 2 kg zijn geschikt voor thuisgebruik. 

Poederblussers bestellen

Schuimblussers              Schuimblusser 2 liter kopen

Blussen met een schuimblusser is vrijwel de schoonste manier van blussen, omdat het schuim de vuurhaard afdekt en er daardoor geen nieuwe zuurstof bij de brand kan komen en deze dus wordt gedoofd. Dit betekent dat schuimblussers minder rommel en restschade geven dan een poederblusser. Ook de schuimbrandblussers hebben een spuitbereik van 4 meter net als de bovenstaande brandblussers. Deze blussers zijn geschikt voor brandklasse A en B. Voor branden van vaste en vloeibare stoffen. De schuimblusser 2 kg is geschikt voor thuisgebruik. De schuimblussers zijn van binnen voorzien van een goede coating om doorroesten te voorkomen, deze hoogwaardige coating zorgt ervoor dat de blussers vele jaren meegaan. Al onze brandblussers worden geleverd met 2 jaar garantie. 

Hoe werkt een poederblusser en schuimblusser? Al onze brandblussers zijn onder permanente druk. Verwijder eerst de metalen veiligheidspin of borgpen. Door de pin te verwijderen wordt ook de witte, plastieken verzegeling verwijderd. Dit toont aan dat de brandblusser nog niet eerder gebruikt is. Richt vervolgens de blusslang van de brandblusser op de onderkant van de vlammen. Op deze manier wordt het vuur het snelst gedoofd. Druk daarna de knijpkraan aan de hals van de blusser in om te beginnen met blussen. De blusstof zal dan uit de blusslang spuiten. 

Co2 blussers

Co2 blusser 2 kg BENOR-0De Co2 brandblusser is geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en installaties en worden dus vooral zakelijk gebruikt. Dit betekent dat deze blusser brandklasse B bevat. Het blusgas uit deze brandblusser laat geen residuen en schade achter aan de omgeving, hierom wordt de blusser vaak ingezet voor het blussen van branden op hoogwaardige elektrische installaties. De blussers zijn getest en gecertificeerd conform EN-3. In verband met het type blusgas van de Co2 blusser wordt dit type brandblusser geleverd door onze eigen monteurs op afspraak. Een Co2 blusser werkt hetzelfde in gebruik als de poederblusser en schuimblusser. 

Vuur doven met een blusdeken

Blusdekens zijn eenvoudig in gebruik en dit is ook de reden waarom er vaak wordt gekozen voor een blusdeken. Een blusdeken kan gebruikt worden om kleine branden te blussen bijvoorbeeld prullenbakken, asbakken of schermen. Voorheen werden branddekens ingezet om vetbranden in de keuken te blussen, maar wij raden dit ten zeerste af. Sommige blusdekens kunnen ontbranden wanneer deze ingezet worden om een vlam in de pan te blussen. Om vetbranden, zoals in snackbars of frituurkeukens, veilig te blussen kunt u het beste een speciale vetbrandblusser aanschaffen.

Blusdekens

Hoe werkt een blusdeken? Brand blussen met een blusdeken is niet moeilijk. Wanneer u de blusdeken uit de houder trekt, slaat u de bovenzijde om uw handen ter bescherming. Vervolgens dekt u de brand af met de blusdeken, waarbij u deze omhoog houdt en zelf achter de blusdeken blijft. Het is cruciaal om de brand goed af te dekken en te zorgen dat er geen lucht meer bij de brandhaard komt. Om het ontsteking uit de weg te gaan, laat u de deken lang liggen. Op de rode houder van de blusdeken staat in de tekst en illustraties uitgelegd hoe de blusdeken gebruikt dient te worden. De blusdekens hebben wij in verschillende formaten. 

Wij hebben een breed assortiment in brandblussers. Bekijk hier ons volledige aanbod in onze categorie Brandblussers. Heeft u verder nog vragen of wilt u de brandblussers komen bezichtigen? Neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje in onze showroom in Barendrecht. Ook kunt u bij ons een kluis kopen.

Brandblussers in de showroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo