5 type kluissloten

9 februari 2022

Een kluis is niet alleen leverbaar met een sleutelslot, maar ook met een elektronisch codeslot! Aan elk type kluisslot zit zo zijn voordelen en nadelen. De één is goedkoper dan de ander. Hieronder voor u vijf type kluissloten op een rij.

type kluissloten

Kluis met cilinderslot

Eén van de vijf type kluissloten is een cilinderslot. Een cilinderslot zit vaak op een sleutelkluis of licht inbraakwerende kluizen. Een kluis met een cilinderslot is vaak wat goedkoper ten opzichte van de andere kluizen. Deze kluizen zijn eenvoudig te bedienen, maar zijn helaas het meest inbraakgevoelig. Zoals hierboven werd benoemd is een kluis met cilinderslot licht inbraakwerend en biedt geen uitgebreide weerstand tegen aanvallen met gereedschap.

Kluis met dubbelbaard sleutelslot

Een kluis met een dubbelbaard sleutelslot is het meest voorkomende kluisslot. Deze variant is vaak goedkoper, maar niet minder inbraakwerend ten opzichte van een kluis met elektronisch codeslot. Wel meer inbraakwerend dan een kluis met cilinderslot. Een dubbelbaard sleutelslot is ook beter bestand voor verschillende weersomstandigheden en heeft een zeer hoge betrouwbaarheid. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat de kluissleutel veilig opgeborgen moet worden waar een onbevoegde niet bij kan komen. Daarnaast wordt ook nergens geregistreerd of er een extra kluissleutel bijgemaakt is. Bij de aanschaf van een kluis met dubbelbaard sleutelslot worden altijd twee kluissleutels meegeleverd. Vaak is dit wel voldoende.

Kluis met mechanisch cijferslot

Het derde type kluisslot is een mechanisch cijferslot. Een kluis met mechanisch cijferslot wordt op dit moment niet veel meer gemaakt en is meer een kluisslot van vroeger. Bij dit slot moet vaak een paar keer geoefend worden voordat u het slot onder controle heeft. De werking van het kluisslot is namelijk best ingewikkeld. Er moet meestal drie of vier slagen gedraaid worden om vervolgens de openingscode te bemachtigen. Dit kluisslot is dan ook zeer betrouwbaar waar geen sleutel aan te pas hoeft te komen. De aanschafprijs van een kluis met mechanisch cijferslot is daarentegen best hoog en vereist veel nauwkeurigheid om te openen.

Kluis met elektronisch codeslot

Een kluis met elektronisch slot wordt onderverdeeld in twee type codesloten.Codeslot S&G Sp Het ene codeslot zit in de kluisdeur en wordt geleverd met een noodsleutel. Het andere type codeslot is bevestigd op de kluisdeur en wordt geleverd met een mastercode. Een kluis met een elektronisch codeslot kopen brengt voordelen met zich mee. U loopt namelijk niet het risico om de kluissleutel kwijt te raken omdat u gebruik maakt van een cijfercode. Bij een kluis waarbij het elektronisch cijferslot in de deur gemonteerd is dan is het slot voorzien van een noodsleutel. De batterijen dienen aan de binnenkant van de kluisdeur vervangen te worden. Zodra de batterijen op zijn kunt u gebruik maken van de noodsleutel om de kluis alsnog te openen. Vindt u een noodsleutel vervelend, omdat de sleutel dan alsnog veilig opgeborgen moet worden? Kies dan voor een kluis met elektronisch codeslot aan de buitenkant. Het codeslot zit dan gemonteerd op de kluisdeur en de batterijen kunnen vervangen worden aan de buitenkant. Indien u de code niet meer weet kunt u de mastercode intypen die wordt meegeleverd bij de kluis. Dit kluisslot geeft op tijd aan wanneer de batterijen bijna leeg zijn en vervangen moeten worden. Vaak bij dit soort elektronische codesloten kunnen codes voor meerdere personen worden ingesteld. Bijvoorbeeld voor elke werknemer een andere code of voor elk familielid een andere code. Nog een voordeel is dat bij een aantal foutieve pogingen het codeslot tijdelijk wordt geblokkeerd om zo een inbraak te voorkomen. Een nadeel kan wel zijn dat een kluis met een elektronisch codeslot vaak duurder is in de aanschaf ten opzichte van een kluis met sleutelslot.

Kluis met biometrisch codeslot

Een kluis met biometrisch codeslot wordt niet vaak aangeboden en is daardoor best exclusief. Deze kluis moet geopend worden door middel van een vingerafdruk en is geschikt voor het veilig opbergen van elektronische apparaten. Ook de biometrische kluis wordt geleverd inclusief een noodsleutel.

Hoe werkt een kluisslot?

Type kluisslot

Werking kluisslot

Cilinderslot

Een cilinderslot is gewoonweg het makkelijkste slot om mee te werken. De sleutel past maar op één manier in het sleutelgat en met een draai aan de sleutel kan het slot worden geopend.

Dubbelbaard sleutelslot

Het dubbelbaard sleutelslot wordt vergrendeld met een speciaal type sleutel. Ook dit slot kan met een draai aan de sleutel worden geopend en past maar op één manier in het sleutelgat. Dankzij dit veilige sleutelmechanisme voldoet de vergrendeling aan hoge veiligheidseisen.

Mechanisch cijferslot

Een mechanisch cijferslot dient gedraaid te worden om de kluis te kunnen openen. Afhankelijk van de uitvoering worden meestal drie of vier slagen gedraaid. Dit kan zowel naar links als naar rechts draaien zijn. Vanuit de binnenzijde is de deur via de kruk mechanisch te openen.

Elektronisch codeslot met noodsleutel

 

 

 

Elektronisch codeslot met mastercode

Een elektronisch codeslot met noodsleutel is een digitaal slot die vaak een 3 tot 8-cijferige gebruikerscode heeft. De code kunt u zelf instellen door op een knop aan de binnenkant van de deur te drukken. Wanneer de batterijspanning te laag wordt, geeft het slot een signaal na invoer van de code. Open het batterij vak aan de binnenkant van de deur en vervang de batterijen. Wij raden aan om jaarlijks de batterijen te vervangen.

Een elektronisch codeslot met mastercode werkt net even wat anders. De mastercode wordt meegegeven vanuit de fabriek en wordt gebruikt om het slot te openen en om alle codes in te stellen of te wijzigen. Er kunnen wel 8 gebruikerscodes ingevoerd worden. Het slot opent zich altijd bij het intypen van de mastercode. Indien tot vier maal toe een foutieve code wordt ingetoetst, wordt het slot een kwartier lang geblokkeerd wegens veiligheidsmaatregelen.

Biometrisch codeslot

Een biometrisch codeslot werkt door middel van uw vingerafdruk. Hierbij komt geen code of sleutel aan te pas. Bij een aantal biometrische kluizen kunt u meerdere vingerafdrukken instellen. Bij deze kluizen wordt een noodsleutel meegeleverd.

Een kluis kopen?

Bent u na het lezen van de blog eruit welk kluisslot het beste bij u past? Of wilt u meer informatie over de verschillende kluissloten? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze en geven u graag meer advies op maat! U kunt contact opnemen via onze chat button of kom gezellig langs in onze showroom in Barendrecht. Wilt u toch liever online een kluis kopen? Bekijk dan ons volledige assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo