Welke blusser wordt gebruikt voor welke brand?

20 januari 2022

Zowel bij u thuis of in uw kantoorruimte is het handig om een brandblusser te hebben. We hopen natuurlijk dat de blusser niet gebruikt hoeft te worden, maar beter het zekere voor het onzekere nemen! Voor elke ruimte is een ander type brandblusser geschikt. Net zoals dat er voor de verschillende branden ook verschillende blussers worden gebruikt. In dit blogbericht wordt duidelijk toegelicht welke blusser geschikt is voor welke brand. 

Welke blusser wordt gebruikt voor welke brand?

Spraybrandblusser

De spraybrandblusser is één van de kleinste blussers die voornamelijk thuis ofKleine brandblusser kopen in kleine ruimtes wordt gebruikt. Deze blusser is geschikt voor het blussen van vaste- en vloeibare stoffen en vetbranden. Denk bij de vaste stoffen aan hout, papier of stof en bij de vloeibare stoffen aan olie, vet of benzine. Dit zijn de type A, B en F branden Het temperatuurbereik van de spraybrandblusser is -10 ℃ tot 50 ℃. Doordat de sprayblusser klein van formaat is, is de blusser ook ideaal voor in de auto, caravan, camper en keuken.

Poederblusser

De meeste poederblussers zijn getest en gecertificeerd conform EN-3. Dus let daar goed op bij de aanschaf van een poederblusser! Een poederblusser is geschikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeibare stoffen en gasbranden. Dit zijn brandklasse A, B en C. Het temperatuurbereik van de poederblussers is -30 ℃ tot 60 ℃. Poederblussers worden aangeboden in verschillende maten en gewichten waardoor ook de poederblusser zowel thuis als in grotere ruimtes gebruikt kan worden.

Schuimblusser

Schuimblussers worden ook wel sproeischuimblussers genoemd. Een grootSchuimblusser 6 liter-5417 voordeel van de schuimblusser is dat de blusser minder rommel en restschade aanricht dan een poederblusser. Dit is de schoonste manier van blussen! De schuimblusser is geschikt voor het blussen van vaste stoffen en vloeibare stoffen, brandklasse A en B. Een enkeling is ook geschikt voor vetbranden, brandklasse F. Ook de schuimblussers zijn in een breed aanbod te verkrijgen. Het temperatuurbereik van de schuimblusser is 0 ℃ tot 60 ℃.

Vetbrandblusser

De naam zegt het al. De vetbrandblusser is onder andere geschikt voor vetbranden, maar ook voor vaste branden en vloeibare branden. Dit zijn de brandklasse A, B en F. Wanneer u veel gebruik maakt van producten zoals frituurvet of olie is aan te raden om een vetbrandblusser aan te schaffen. Veel horecagelegenheden maken gebruik van deze blussers. Ook deze blussers zijn vaak getest en gecertificeerd conform EN-3 en hebben een temperatuurbereik van -30 ℃ tot 60 ℃.

Alle bovenstaande type brandblussers hebben een optimaal bedieningscomfort en een worplengte, ook wel spuitbereik genoemd, van 4 meter. De onderdelen van de blussers zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben een hoogwaardige blusstof met een lange levensduur. Een aantal van de bovengenoemde blussers hebben een temperatuurbereik onder 0. Dit betekent dat de blussers vorstvrij zijn.

Co2 blusser

Een Co2 blusser is één van de lastigste blussers om mee te werken. Een Co22e hands Co2 brandblusser 2 kg kopen blusser neemt maar tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard weg. Het gevaar van een Co2 blusser is dat bij gebruik in kleine ruimtes verstikkingsgevaar kan ontstaan. Gebruik deze blussers dus nooit op personen! Deze blussers worden voornamelijk gebruikt voor het blussen van branden op hoogwaardige elektrische installaties. De blusser is alleen geschikt voor brandklasse B. Het temperatuurbereik van de Co2 blusser is -30 ℃ tot 60 ℃. Wij raden aan om deze blussers alleen aan te schaffen wanneer u hier dermate verstand van heeft!

Brandklasse

De verschillende klasse die hierboven al worden genoemd zijn de brandklasse. De type brandklasse zijn te onderscheiden in A t/m F. Hieronder nog een duidelijk overzicht van de 6 verschillende type branden:

  1. Brandklasse A: vaste stoffen zoals verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel.
  2. Brandklasse B: vloeibare stoffen zoals kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine was en vet.
  3. Brandklasse C: gassen zoals lpg, butaan, propaan of aardgas.
  4. Brandklasse D: brandbare metalen zoals aluminium, natrium en magnesium.
  5. Brandklasse E: elektrische branden
  6. Brandklasse F: oliΓ«n en vetten zoals plantaardige en dierlijke vetten en frituurvet.

Brandklasse E zijn branden die ontstaan door elektrische spanning. Aangezien elektriciteit niet brandt, maar alleen brand kan veroorzaken is deze brandklasse geschrapt en zijn er geen brandblussers met brandklasse E meer verkrijgbaar. Een uitgebreid overzicht van de brandklasse kunt u hier vinden. 

Brandklassen iconen

Brandblusser kopen?

Wilt u een brandblusser kopen? Bekijk goed welke blusser het beste past bij de ruimte waarvoor u de brandblusser gaat aanschaffen. Bij Kluizen.nl worden de blussers geleverd met 2 jaar volledige garantie. Wij leveren de brandblussers binnen 1-2 werkdagen (indien op voorraad). Alle brandblussers worden geleverd inclusief ophangbeugel. Brandblussers kunt u eenvoudig bij ons online bestellen, behalve de Co2 blussers. Deze blusser wordt in verband met het blusgas niet opgestuurd. Heeft u verder nog vragen over de brandblussers of andere veiligheidsproducten? Neem dan gerust contact met ons op via de live chat of kom vrijblijvend langs in onze showroom in Barendrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo