Wat is de houdbaarheid van een brandblusser?

22 juni 2022

Heeft u al een brandblusser in huis? Dat is al een goed teken! U kunt direct een beginnend vuurtje blussen en zo een grote branduitbraak voorkomen. Nu het onderhouden nog van een brandblusser. Het is daarom belangrijk om te weten hoe lang een brandblusser mee gaat en wat daar dus de levensduur van is.

Houdbaarheid brandblusser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levensduur van een brandblusser

Als de brandblusser eenmaal een keer is gebruikt moet de blusser opnieuw gevuld of vervangen worden. In de meeste gevallen is dit niet het geval en hoeft de brandblusser gelukkig niet gebruikt te worden. Een brandblusser kan maximaal 20 jaar mee. In de tussentijd moet de brandblusser natuurlijk wel nog gecontroleerd worden.

Houdbaarheid controleren brandblusser

Om zeker te zijn van de houdbaarheid van een brandblusser is het verstandig om dit door een deskundige te laten doen. Wilt u het toch zelf controleren? Kijk dan of er een fabricagedatum op de buitenkant van de blusser staat. Gerekend vanaf het productiejaar mag de brandblusser maximaal 20 jaar uit zijn. Het kan wel zo zijn dat de brandblusser eerder aan vervanging toe is doordat een onderdeel in de blusser niet meer in orde is. Als u de brandblusser regelmatig laat keuren dan bent u er altijd op tijd bij.

Brandblusser keuren

Brandblusser keuring en onderhoud

Het keuren van een brandblusser is dus verplicht. Het keuren en testen van kleine blusmiddelen moet ieder jaar gebeuren conform de NEN-2559 norm. Voor het bedrijfsleven heeft het kabinet echter besloten om dit iedere twee jaar te doen, om zo de lasten te verlagen. Vaker mag dus altijd, maar in principe is een keer per twee jaar de wettelijke verplichting in Nederland. Echter is het wel vaak zo dat verzekeringen de eis stellen dat dit ieder jaar moet gebeuren. Kijk dus goed wat in jouw geval het veiligste is en wat aansluit op de verzekering. Wij raden je in ieder geval altijd aan om de kleine blusapparaten ook ieder jaar te laten testen. Veiligheid boven alles. De keuring moet worden uitgevoerd door een REOB gecertificeerde servicemonteur. REOB-monteurs zijn op de hoogte van de werking, eisen en onderhoudsaspecten die van belang zijn bij blusmiddelen.

Naast de keuring van brandblussers is ook het onderhoud van brandblussers belangrijk. De NEN-2559 stelt een aantal eisen aan het onderhoud van brandblussers. Namelijk dat deze ieder jaar gecontroleerd dienen te worden, dat schuimblussers ieder 5 jaar vervangen moeten worden, iedere 10 jaar een revisie en dat na 20 jaar de gehele brandblusser vervangen dient te worden (inclusief montage set). Deze strikte onderhoudsnormen voor brandblussers zijn sinds 2001 in acht gegaan. De tekortkomingen aan deze eisen kunnen met hoge boetes worden bestraft. 

Zijn brandblussers verplicht?

In een gebouw dat publiekelijk toegankelijk is, zijn brandblussers verplicht. Zoals bij winkels, horeca, musea, hotels, B&B’ s, kantoren, bedrijfsruimtes, productieruimtes, studentenhuizen, appartementsgebouwen en evenementen. Voor evenementen kunt u ook tijdelijk een brandblusser huren bij een specialist. Brandblussers in bovengenoemde plekken dienen dus ook onderhouden te worden. Dit wordt gedaan door een keuring die ieder jaar plaatsvindt. Dit is wettelijk verplicht. Het is belangrijk dat u verantwoordelijk omgaat met de brandpreventie in uw gebouw. Er is niets ergers dan te laat zijn en niet over de juiste middelen te beschikken op het moment dat u deze het hardste nodig hebt.

Brandblusser kopen?

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een brandblusser of een brandblusser kopen? Bij Kluizen.nl hebben wij een breed assortiment aan brandblussers. Het onderhouden van deze blusapparaten is een belangrijk punt van de brandpreventie bij een gebouw. Het is dan ook uitermate belangrijk dat u hier rekening mee houdt en op een structurele manier omgaat met deze producten en de controles daarvan. Kluizen.nl heeft ook gecertificeerde REOB-monteurs die jaarlijks het onderhoud kunnen uitvoeren aan uw brandblussers. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze brandblusser. U kunt hiervoor altijd een contact met ons opnemen op onze webshop. Onze specialisten helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

brandblussers kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo