Wat is een chemicaliënkast en wat zijn de voordelen?

18 oktober 2022

Wanneer u met gevaarlijke stoffen werkt, is het belangrijk om een chemicaliënkast te hebben om deze stoffen veilig in op te bergen. Waar wordt een chemicaliënkast voor gebruikt en wat zijn de voordelen? Hieronder leest u de antwoorden op deze vragen.

Wat is een chemicaliënkast?

Een chemicaliënkast, ook wel een veiligheidskast of brandveiligheidsopslagkast genoemd, wordt gebruikt om ontvlambare, agressieve en gevaarlijke stoffen in op te slaan. Hierdoor wordt uw werkplek veiliger en kunnen ongelukken voorkomen worden. Er zijn meerdere varianten van de kasten. Zo kunt u kiezen voor enkeldeurs of dubbeldeurs. De kasten verschillen daarnaast ook van gewicht en grootte. Ook zijn de chemicaliënkasten 30 minuten brandwerend.

Aandachtspunten

Zoals u hierboven gelezen heeft, is het belangrijk om gevaarlijke stoffen op de juiste manier op te bergen. Volgens de regelgeving van toxische stoffen en brandwerendheid moet de chemicaliënkast altijd afsluitbaar zijn, om escalatie te voorkomen.

Wanneer u geopende verpakkingen in de chemicaliënkast plaatst, moet de kast worden afgezogen. Dit in verband met de gezondheid van het personeel. Daarom bevinden zich dan ook uitlaat-en toevoerluchtopeningen binnenin de chemicaliënkast. Het komt daarnaast wel eens voor dat producten lekken. Daarom worden er bij de chemicaliënkast opvangbakken mee geleverd. Op deze manier kan de inhoud van het product worden opgevangen en gaat dit lek gevaar tegen.

Voordelen van chemicaliënkasten

Er zijn vele voordelen bij het gebruik van een brandwerende chemicaliënkast.

  1. Zo hebben onze chemicaliënkasten een sluitmechaniek aan de buitenkant van hun opslagruimte. Dit zorgt ervoor dat de deur of de deuren onder iedere openingshoek open blijven staan en deze zullen ook automatisch sluiten in geval van brand. Het sluitmechaniek bevindt zich aan de buitenkant, zodat mogelijke slijtage tegen kan worden gegaan.
  2. De deuren zijn gemaakt van plaatstaal en hebben een kras-en stootvast oppervlak, wat ervoor zorgt dat de kast er zo lang mogelijk netjes uit blijft zien.
  3. De chemicaliënkasten zijn 30 minuten brandwerend en hebben een EN 11470-1 en EN 14727 certificering.
  4. Door gebruik te maken van een brandwerende chemicaliënkast creëert u veiligheid in uw werkomgeving.
  5. De legborden in de kast zijn in hoogte verstelbaar.
Chemicaliënkast-kluizen.nl

Waar vindt u chemicaliënkasten?

Chemicaliënkasten worden voornamelijk in een laboratorium gebruikt, maar ook in werkplaatsen, magazijnen, scholen of universiteiten, bij ambachtelijk werk en in de productie.

Andere veiligheidskasten

Naast chemicaliënkasten worden lithiumkasten ook veel gebruikt binnen. Deze kasten worden steeds vaker ingezet bij zowel bedrijven als bij particulieren. De lithiumkasten worden namelijk gebruikt om accu’s in op te slaan. Denk hierbij aan accu’s voor gereedschap of de accu van uw fiets. Net als de chemicaliënkast zijn de lithiumkasten brandwerend en sluiten ze automatisch hun deuren bij brand. Ook deze kasten zijn gecertificeerd volgens EN 14470-1 en zijn 90 minuten brandwerend.

De lithium-icon-accu’s zijn tegenwoordig in veel producten te vinden. Het zijn prettige accu’s vanwege hun lange levensduur. Wel wordt er aangeraden de accu’s veilig op te bergen, omdat de accu’s een hoge energiedichtheid hebben. Hierdoor zal er altijd een mogelijkheid zijn dat de accu’s in brand vliegen of zelfs ontploffen.

Chemicaliënkast aanschaffen?

Uit deze blog kunt u dus wel concluderen dat het belangrijk is om gevaarlijke stoffen of producten, zoals lithium accu’s, veilig op te bergen in een daarvoor bestemde kast. Op onze webshop kunt u chemicaliënkasten aanschaffen. U kunt zowel chemicaliënkasten als lithiumkasten kopen. Wilt u advies hierover krijgen? Neem dan eenvoudig contact op met één van onze adviseurs via de whatsapp button rechtsonder in beeld of kom vrijblijvend langs in onze showroom in Barendrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo