Verankering

Vrijstaande inbraakwerende kluizen die lichter zijn dan 1.000kg moeten verankerd worden. Verankering is zeer belangrijk, maar wordt vaak vergeten. Bovendien stellen verzekeraars vaak de eis dat kluizen onder de 1.000 KG goed verankerd zijn. De algemene eis is dat de verankering een weerstand moet bieden van minimaal 50kN (5000 KG).

Verankering van de kluis kan op een drietal manieren gebeuren:
• Houtdraadbout en plug
• Mechanische verankering
• Chemische verankering

Houtdraadbout en plug
Bij de meeste kluizen welke een waardeberging van maximaal € 5.000,- hebben, worden 2 houtdraadbouten en bijbehorende pluggen geleverd. Bij een goed uitgevoerde montage heeft deze combinatie een uittrekkracht tussen de 80 en 100 kg. Wanneer deze methode van verankering echter niet deugdelijk wordt uitgevoerd, kan een inbreker de kluis vaak eenvoudig loshalen. De houtdraadbout moet namelijk eerst door de dubbele wand heen. Het resterende stuk is dan vaak niet lang genoeg om door de plug heen te komen. Hierdoor kan de plug niet aangetrokken worden.
Houtdraadbout en plug

 

Mechanisch anker
Een veel gebruikte manier van verankeren is verankering door middel van een mechanisch anker. Een mechanisch anker is ook bekend onder de naam keilbout. Deze manier zorgt voor een hogere uittrekkracht dan een plug en is relatief snel te monteren. De uittrekkracht hangt ook af van de dikte van de anker:
10 mm anker: 400 kg uittrekkracht in beton
12 mm anker: 710 kg uittrekkracht in beton
16 mm anker: 1390 kg uittrekkracht in beton

Bij bovenstaand overzicht is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 1,4. Dit houdt in dat de eigenlijke treksterkte ongeveer 1,4 keer hoger is. Bovenstaande uittrekkrachten zijn uiteraard alleen van toepassing indien de verankering op een deugdelijke manier met deugdelijk materiaal is verricht.

Mechanisch anker

 

Chemisch anker
Chemische verankering is de beste manier van verankering. Het chemisch verankeren dient wel zeer zorgvuldig te gebeuren. Het is belangrijk dat het boorgat tevoren goed wordt schoongemaakt. Bovendien dient de verankering voldoende uitgehard te zijn voordat deze belast wordt. De trekkrachten die bij deze verankeringmethode bereikt kunnen worden zijn:
8 mm anker: 740 kg uittrekkracht in beton
10 mm anker: 990 kg uittrekkracht in beton
12 mm anker: 1410 kg uittrekkracht in beton
16 mm anker: 2060 kg uittrekkracht in beton

Hierbij is uitgegaan van een partiële veiligheidsfactor van 3 het geen betekent dat de eigenlijke uittrekkracht ongeveer 3x hoger is.

Chemisch anker

Bovenstaande uittrekkrachten zijn uiteraard alleen van toepassing indien de verankering op een deugdelijke manier met deugdelijk materiaal is verricht.

Wanneer u de verankering laat uitvoeren door een specialist, bent u er zeker van dat de kluis op de juiste manier verankerd is. Wij zijn u hiermee graag van dienst. Wanneer u een product in uw winkelwagen toevoegd kunt u onderaan de pagina de optie plaatsen en verankeren toevoegen.

Voor meer informatie of prijzen kunt u contact met ons opnemen.