Waar kan een kluis allemaal voor dienen?

25 augustus 2021

Iedereen weet wat wel wat een kluis of brandkast is, maar niet iedereen heeft dit in huis of op kantoor. Als u aan een kluis denkt dan wordt er vaak gedacht ‘maar ik heb geen dure spullen’. Maar niet alleen dure spullen kunnen worden opgeborgen in een kluis maar ook spullen met bijvoorbeeld emotionele waarde zoals bepaalde erfstukken of een extern harde schijf en diploma’s. Ook sieraden, camera, IPad, laptop, paspoorten, contant geld of belangrijke documenten kunnen veilig opgeborgen worden in een kluis/brandkast. De voornaamste reden waarom men een kluis heeft, is dus om spullen veilig in op te bergen tegen inbraak en/of brand. Als u spullen veilig opbergt als u niet thuis bent of zelfs op vakantie bent geeft dit een veel prettiger gevoel dan als dit allemaal los in huis ligt. Maar waar dient een kluis nog meer voor en welke type kluizen zijn er? Dit wordt allemaal toegelicht in deze blog.

waar kan een kluis allemaal voor dienen?

Waarom een kluis?

Een kluis kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Kluizen worden zowel voor zakelijk als privé gebruikt. In kantoren worden vaak kluizen gebruikt voor het veilig opbergen van belangrijke papieren/documenten. Ook kan hierbij gedacht worden aan een RDW kluis waar bijvoorbeeld garagebedrijven en autohandelaren de (blanco) kentekenbewijzen veilig in op moeten bergen.

Daarnaast wordt er privé natuurlijk ook veel gebruik gemaakt van een kluis. U kunt belangrijke documenten veilig opbergen in een kluis, maar ook paspoorten, diploma’s en foto’s. Op een externe harde schijf worden ook belangrijke documenten en afbeeldingen bewaard van bijvoorbeeld dierbare. Maar ook sieraden en horloges worden ook vaak veilig opgeborgen.

Gaat u wel eens op vakantie of een weekendje weg? Op het moment dat u niet thuis bent is de kans groter dat er wordt ingebroken. Om te voorkomen dat waardevolle spullen niet gestolen kunnen worden of de tijd van een inbraak vertraagd wordt, kunt u het beste uw spullen veilig in een kluis opbergen. Waar we liever niet aan willen denken, maar helaas wel kan gebeuren is brand.  De meeste kluizen bieden ook bescherming tegen brand, een kluis kan al 30 minuten brandwerend zijn voor papier. Al met al, is het afhankelijk van de grootte van de kluis wat u daarin wilt opbergen en hoe lang u wilt dat de kluis brandwerend is. De verschillende type kluizen worden in de volgende alinea omschreven.

Welke type kluizen zijn er allemaal?

Zoals hierboven wordt omschreven is een kluis van belang voor zowel zakelijk als privé gebruik. Maar wat voor kluis past bij u en welke type kluizen zijn er allemaal? Kluizen variëren ten eerste in verschillende maten, van klein tot groot. Er zijn bijvoorbeeld kluizen waar één legbord in past, maar ook kluizen waar drie legborden in passen of een hangmappenframe. Met een kluis is veel meer mogelijk dan u denkt. Denk bijvoorbeeld ook aan haken voor uw sleutels die in de kluis hangen.

Kluizen verschillen niet alleen in verschillende maten, daarbij komt ook het gewicht van een kluis kijken. Kluizen kunnen wel 1000 kg wegen. Wij raden u tevens aan om een kluis van zwaar gewicht niet zelf te plaatsen, maar door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. De certificering van een kluis is ook een belangrijk aspect. Gecertificeerde kluizen zijn kluizen die voldoen aan de Europese Normeringen en bieden bescherming tegen inbraak. Met een gecertificeerde kluis bent u verzekerd in geval van inbraak. Indien u een kluis wilt aanschaffen kunt u de certificering van de kluis het beste overleggen met uw verzekeraar wat in de volgende alinea wordt toegelicht.

Naast het formaat, gewicht en de certificering van de kluis zijn er ook kluizen die brandwerend zijn. Een brandwerende kluis zorgt ervoor dat de temperatuur binnen in de kluis lager blijft dan de omgevingstemperatuur. Niet elke kluis is in het bezit van brandwerende eigenschappen. Een kluis is al brandwerend vanaf 30 minuten en kan wel oplopen tot 120 minuten brandwerend. Meestal worden brandwerende kluizen gebruikt voor het veilig opbergen van waardevolle documenten.

Ook zit er verschil in het type slot van de kluis. De meest voorkomende sloten zijn dubbelbaard sloten en elektronische codesloten. Daarnaast zijn er nog cilindersloten, enkelbaard sleutelsloten en mechanische cijfersloten. Bij een kluis van licht gewicht en dubbelbaard sleutelslot hoeft u alleen de sleutel om te draaien om de kluis te kunnen open. Een zware kluis heeft vaak een dubbelbaard sleutelslot met een extra hendel waarmee de kluis geopend kan worden om het afbreken van de sleutel te voorkomen. Het is natuurlijk ieder voor zich welk slot u fijner vindt, dit is per persoon verschillend. De één vindt het fijn om de sleutel en reservesleutel ergens anders op te bergen. De ander vindt het prettig om een code te onthouden van een elektronisch codeslot en de sleutels niet kwijt te kunnen raken. In sommige gevallen zit er ook een noodsleutel bij een kluis met een elektronisch codeslot.

Wat heeft een kluis met de verzekeraar te maken?

Bij de aanschaf van een gecertificeerde kluis wordt gesproken over indicatie waarde berging.
Hiermee wordt bedoeld welke (geld)waarde de verzekeringsmaatschappijen als dekking accepteren en deze (geld)waarde is dan ook gekoppeld aan de mate van inbraakwerendheid (klasse) van de kluis. Hoe hoger het aangegeven (geld)bedrag hoe beter de inbraakwerendheid. Iedere gecertificeerde kluis die verkocht wordt als inbraakwerend product is ingedeeld in een bepaalde klasse, aan de klasse is weer een indicatie waardeberging gekoppeld. Deze inschalingen zijn tot stand gekomen in samenspraak tussen de kluizenbranche en de verzekeraars. De waarden die standaard in de overzichten worden genoemd zijn gebaseerd op situaties waarbij sprake is van een onbewoond en onbewaakt (bedrijfs)pand binnen de bebouwde kom.

EN 14450 klasse:

Dekking contant geld:

Dekking kostbaarheden:

Securitylevel 1

€ 2.500

€ 5.000

Securitylevel 2

€ 5.000

€ 9.000

Europese normering ‘EN 1143’

EN 1143 klasse:

Dekking contant geld:

Dekking kostbaarheden:

Euroklasse 0

€ 7.000

€ 14.000

Euroklasse 1

€ 10.000

€ 20.000

Euroklasse 2

€ 25.000

€ 50.000

Euroklasse 3

€ 45.000

€ 90.000

Euroklasse 4

€ 75.000

€ 150.000

Euroklasse 5

€ 125.000

€ 250.000

Euroklasse 6

€ 250.000

€ 500.000

Euroklasse 7 en hoger

altijd i.o.m. verzekeraar

 


Waar kan een kluis geplaatst worden?

Kluizen met een gewicht tot 1.000 kg dienen verankerd te zijn volgens de voorschriften. Ten eerste voor de verzekering zoals hierboven uitgelegd, anders bent u namelijk niet verzekerd, en ten tweede ter bescherming voor diefstal. Als de kluis niet verankerd staat dan is het wel heel makkelijk voor een inbreker om de kluis mee te nemen. Maar waar kan de kluis allemaal geplaatst worden? De meeste plekken waar een kluis geplaatst wordt is in een (kleding)kast, op zolder of in de garage. Als de kluis maar uit het zicht is. Bijvoorbeeld de muurkluis, de naam zegt het al,  wordt in de muur geplaatst zodat u bijvoorbeeld een kast ervoor kan schuiven of een schilderij ervoor kunt hangen. Tevens worden kluizen ook geplaatst in de auto, caravan of in de boot. Dit worden ook wel “autokluisjes” of “reiskluisjes” genoemd.

Kluizen kunnen verankerd worden in de wand en/of vloer. Er zijn ook kluizen die niet verankerd kunnen worden. Dit komt meestal voor bij documentenkluizen. Deze kluizen zijn enorm zwaar van gewicht en kunnen daarom niet snel van hun plek af.

Waar koop je een goede kluis?

Er kunnen natuurlijk al kluisjes worden gekocht in bouwmarkten. Dit zijn vaak licht inbraakwerende kluisjes. Voor een goede (of gecertificeerde) kluis kunt u terecht bij een kluizen specialist. Laat u goed informeren door een kluizenspecialist bij aanschaf van een kluis/brandkast. Ga langs in een showroom van een kluizen specialist door de juiste informatie te verkrijgen en om de kluis te bekijken. U schaft waarschijnlijk een kluis maar één keer aan.

Wij als kluizen specialist helpen u ook graag bij het kopen van een kluis. Kom langs in onze showroom voor vrijblijvende informatie op maat en bekijk alle kluizen! Of kijk op de webshop Kluizen.nl en stel uw vragen via de chat button.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op social media

Betaalmogelijkheden

billie-logo
contant-logo